Capsule Wardrobe

3 anledningar till att ha en kapselgarderob

Begreppet «kapselgardeob» är inte nytt, men lika aktuellt idag som då den amerikanska designern Donna Karan gjorde det populärt i mitten på 80-talet. Kapselgarderoben handlar om att göra sig av med överflödiga plagg, minska behovet och få till fler outfits med färre plagg. Genialt, om du frågar oss! Men vi förstår att inte alla modefanatiker där ute är övertygade. Behöver du tänka över det och förstå lite mer vad det handlar om? Här är tre bra anledningar till att välja en kapselgarderob.

1. BÄTTRE FÖR PLÅNBOKEN

Billiga och trendiga plagg kan fresta i köpögonblicket, men de visar sig ofta vara dyra i längden. Säsongens it-mönster har ett utgångsdatum och dålig kvalitet gör sig påmint efter bara några få tvättar. Det är lätt att hamna i en ond cirkel som består av att impulsköpa kläder, tröttna på och kasta dem, för att sedan göra samma misstag, om och om igen. Genom att shoppa mindre och göra mer medvetna val gör du både dig och din plånbok en tjänst. Investera i tidlösa kvalitetsplagg som håller i längden, de har en lägre PPA (pris-per-användning). Detta, för att du helt enkelt kommer att använda dem så ofta.

2. BÄTTRE FÖR MILJÖN

Att dra ner kraftigt på impulsköpen är inte bara försvarbart utifrån ett ekonomiskt perspektiv, men också ur ett miljöperspektiv. Det är ingen hemlighet att modeindustrin är en av världens smutsigaste. Klädproduktion kräver enorma mängder vatten, och kemikalier förekommer i framställningen. Därför har industrin i sin stora volym ett ordentligt fotavtryck när det gäller koldioxidutsläpp, och kan förorena lokala vattendrag. Och ja, alla behöver kläder, men som industri producerar vi långt mer än det vi faktiskt har behov för, och den enda lösningen är att faktiskt minska på överkonsumtion och produktion. En kapselgarderob är helt enkelt en mer hållbar garderob, för dig och för omgivningen.

3.BÄTTRE FÖR DIG

Sist, men inte minst, så handlar kapselgarderoben om att frigöra tid och förenkla våra hektiska liv. Färre beslut betyder mindre stress och mer tid över till de saker i livet som är värt att lägga energi på. Det gör det helt enkelt lättare och blir mer effektivt att klä sig om morgonen när du har en väl genomtänkt garderob från start.

Läs också: Så bygger du en kapselgarderob - i fem enkla steg

Mer Stories
Bygg en kapselgarderob i fem steg

Bygg en kapselgarderob i fem steg

Så bygger du en kapselgarderob - oavsett vilken stil du har!
Läs mer