Kapsel

10 sätt att återanvända gamla strumpbyxor

Släng inte dina trasiga strumpbyxor! Det finns massor av sätt se de kan återanvändas på. Och när de inte kan återanvändas, så kan de alltid återvinnas.

Av alla våra kläder, har tunna strumpbyxor kanske den kortaste livscykeln. Men visste du att det finns många användningsområden för strumpbyxor även efter att de har gått sönder? Här får du tips på några sätt du kan återanvända dina gamla strumpbyxor på:

1. Ta bort nagellack. Byt ut bomullsrundlarna med små ihoprullade avklippta delar från gamla strumpbyxor! Förutom fördelen att det tar bort nagellacket minst lika, om inte mer, effektivt än bomullsrundeln, så sparar du också pengar, och använder resurser effektivt, vilket är positivt för miljön. Win-win-win alltså!
 
2. Putsa skorna. Ta på skokräm, och putsa sen skorna med gamla nylonstrumpor - dina skor blir blanka och fina, som nya.
 
3. Använd gamla strumpbyxor som sil i köket! Har du  undrat över hur man egentligen får till att sila quinoa, utan att hälften av alla korn går rätt igenom silen? Nu har du svaret! Finmaskiga strumpbyxor fungerar perfekt som sil. De bör förstås tvättas först, och du behöver ju inte använda just fotpartiet. 
 
4. Tvätta fönster. Att använda gamla (rena) strumpbyxor som den sista finishen när du putsar fönster är ett riktigt bra knep för att få till klara och rena fönsterrutor.
 
5. Putsa silver. Det tunna nylontyget är generellt bra för att putsa upp saker, så som silver och andra metaller. Du behöver inte ens särskilt putsmedel, materialet klarar av att göra det blankt på egen hand! 
 
6. Ett tips från ekotipset.se är att klippa ner strumpbyxorna till enkla hårsnoddar. De är både fina och neutrala i färgen, och dessutom skonsamma mot håret!
 
 

Trasiga strumpbyxor = mängder av hårsnoddar! 😱😍 Släng inte strumpbyxor med maskor - klipp av remsor på några centimeter styck - dra lite i snoddarna så de rullar ihop sig - klart! 💫 Detta supersmarta återbrukstips kommer från 👉 @dnilva 💖 #ekotipset #dnilva #återbruk #miljövänligt #gördetsjälv #aldrigmerletahårsnoddar

Et innlegg delt av Ekotipsen du inte vill missa! (@ekotipset)

 

 

7. Hitta småsaker du har tappat på golvet. Letar du till exempel efter ett bakstycke på ett örhänge? Trä på en strumpbyxa över dammsugarens munstycke, och vips - så har du sugit upp det du letar efter. 
 
8. Bind upp växter Om du har växter som behöver bindas upp mot en vägg, pinne eller liknande, är snören och ringar av tunna strumpbyxor perfekt att binda upp dem med! Materialet är nämligen skonsamt nog till att inte skada växterna, utan ger stöd med sina stretchiga egenskaper.
 
9. Fräscha upp dina skor - bort med dålig doft! Ta lite bakpulver på toppen av en vikt strumpbyxfot , och bind en knut i änden så att du får till en liten boll. Dessa kan du lägga i dina skor för att absorbera dålig lukt.
 
Eller så kan du...
10. Lämna in dem på Myrorna eller annan textilåtervinning! Det är nämligen inte bara hela och rena kläder som tas emot av av dessa ställen. Trasiga strumpbyxor, ensamma strumpor, slitna trosor och trasiga lakan kan nämligen återvinnas! Textilfibrer som inte kan återanvändas blir därmed råmaterial till hållbara produkter som isolering och takmattor.  
 
 
 
Behöver du nya strumpbyxor?
 
Mer Stories
Live in Loungewear

Live in Loungewear

Want to spend you days in comfort, worry about more important things than your outfit - but still look good?
Läs mer
7 tips på vad du kan sysselsätta dig med hemma

7 tips på vad du kan sysselsätta dig med hemma

Ibland kan allt bli lite överväldigande. Saker sker i världen, och då är det lätt att stressen gör sig påmind. Det är lätt att glömma att ta till vara på sig själv och sin hälsa, både den fysiska och den mentala. Här har vi samlat några self-care tips på saker som du kan göra och sysselsätta dig med hemma.
Läs mer
Comfy Tights - 5 ways, by Jenny Skavlan

Comfy Tights - 5 ways, by Jenny Skavlan

88% recycled, 100% comfy.
Läs mer