En mer hållbar garderob

10 sätt att återanvända gamla strumpbyxor

Släng inte dina trasiga strumpbyxor! Det finns massor av sätt se de kan återanvändas på. Och när de inte kan återanvändas, så kan de alltid återvinnas.

Av alla våra kläder, har tunna strumpbyxor den kortaste livscykeln. Men visste du att det finns många användningsområden för strumpbyxor även efter att de har gått sönder? Här får du tips på några av dem:: 

1. Ta bort nagellack. Byt ut bomullsrundlarna med små ihoprullade avklippta delar från gamla strumpbyxor! Förutom fördelen att det tar bort nagellacket minst lika, om inte mer, effektivt än bomullsrundeln, så sparar du också pengar, och använder resurser effektivt, vilket är positivt för miljön. Win-win.win!
 
2. Putsa skorna. Ta på skokräm, och putsa sen skorna med gamla nylonstrumpor - dina skor blir blanka och fina, som nya!
 
3. Använd som sil i köket! Har du  undrat över hur man egentligen får till att sila quinoa, utan att hälften av alla korn går rätt igenom silen? Nu har du svaret! Strumpbyxor fungerar perfekt som sil. De bör förstås tvättas först, och du behöver ju inte använda just fotpartiet. 
 
4. Tvätta fönster. Att använda gamla (rena) strumpbyxor som den sista finishen när du putsar fönster är ett riktigt bra knep för att få till klara och rena fönsterrutor.
 
5. Putsa silver. Det tunna nylontyget är oerfejt för att putsa upp saker, så som silver och andra metaller. Du behöver inte ens särskilt putsmedel, materialet gör det blankt på egen hand! 
 
6. Ett tips från ekotipset.se är att klippa ner strumpbyxorna till enkla hårsnoddar. De är både fina och neutrala i färgen, och dessutom skonsamma mot håret!
 
 

Trasiga strumpbyxor = mängder av hårsnoddar! 😱😍 Släng inte strumpbyxor med maskor - klipp av remsor på några centimeter styck - dra lite i snoddarna så de rullar ihop sig - klart! 💫 Detta supersmarta återbrukstips kommer från 👉 @dnilva 💖 #ekotipset #dnilva #återbruk #miljövänligt #gördetsjälv #aldrigmerletahårsnoddar

Et innlegg delt av Ekotipsen du inte vill missa! (@ekotipset)

 

 

7. Hitta småsaker du har tappat på golvet. Letar du till exempel efter ett bakstycke på ett örhänge? Trä på en strumpbyxa över dammsugarens munstycke, och vips - så har du sugit upp det du letar efter! 
 
8. Bind upp växter Om du har växter som behöver bindas upp mot en vägg, pinne eller liknande, är snören och ringar av tunna strumpbyxor perfekt att binda upp dem med! Materialet är nämligen skonsamt nog till att inte skada växterna, utan ger stöd med sina elastiska egenskaper.
 
9. Fräscha upp dina skor. Ta lite bakpulver på toppen av en dubbel strumpbyx-fot , och bin den knut i änden så att du får till en liten boll. Dessa kan du lägga i dina skor för att absorbera dålig lukt.
 
Eller så kan du...
10. Lämna in dem på Myrorna! Det är nämligen inte bara hela och rena kläder som tas emot av Myrorna. Trasiga strumpbyxor, ensamma strumpor, slitna trosor och håliga lakan kan nämligen återvinnas! Textilfibrer som inte kan återanvändas blir därmed råmaterial till hållbara produkter som isolering och takmattor.  
 
 
 
Behöver du nya strumpbyxor?
 
Mer Stories
Så får du en mer hållbar garderob

Så får du en mer hållbar garderob

Miljöåtgärderna vi gör i produktionsprocessen täcker bara hälften av ett klädesplaggs livscykel. Ett av de mest energikrävande leden i livscykeln sker faktiskt efter att plagget har lämnat butiken: nämligen i hur plagget används, tvättas och tas om hand. Att tvätta kläder för ofta är en riktig miljöbov. Tur nog finns det en rad åtgärder du som användare av plagget kan göra. Så här kan du använda dina kläder på ett mer hållbart sätt.
Läs mer
Black Friday - så shoppar du smart

Black Friday - så shoppar du smart

Den stirrar på dig från garderobsöppningen. Den där klänningen du köpte på förra årets Black Friday. Den som du har använt max 3 gånger. Du lägger den i påsen för återvinning, i hopp om att någon annan kan ge den mer än du kunde. Adjö, rosa paljettklänning! Spana in våra bästa tips för reashopping - och gör bättre val för dig själv, plånboken och miljön.
Läs mer