Miljö

7 klimatförbättringar du kan göra - i bara underkläderna

Gör något bra för världen varje dag. De här enkla miljöåtgärderna kan du göra hemma, i bara underkläderna.
 1. Ta mötet hemifrån - flyg inte till huvudkontoret. Ringer du in från soffan istället för att delta fysiskt och flyga till mötet så sparar du stora mängder CO2. Bättre, billigare och mycket mer bekvämt att sitta hemma i underkläderna. 
 2. Använd underkläder i ekologisk bomull - det kräver mycket mindre vattenförbrukning än produktionen av konventionell bomull. Inga farliga kemikalier eller besprutningsmedel får heller förekomma. GOTS-certifisering garanterar dessutom att man har fattat beslut med respekt för miljön längs hela produktionsprocessen . Dessutom innebär GOTS-certifieringen att arbetarnas arbetsförhållanden måste leva upp till en viss standard.  
 3. Gör matlådor. Matavfall är en av våra största miljöbovar. Var kreativ med dina rester - grytor, pastasåser eller omeletter är lätta grunder att variera med utifrån gårdagens ingredienser. 
 4. Använd ull. Ullunderkläder, ullstrumpor och ullunderställ. Ull värmer och om du därför kan sänka uppvärmningen i hemmet så sparar du både på elräkningen och jordens resurser. 
 5. Shoppa second hand. Att köpa återbruk är win-win. Ingenting nytt behöver produceras för att tillfredställa ditt behov, och du förhindrar också att använda plagg hamnar i avfallet. Våra favoritställen att shoppa second hand på online är Tise, Tradera, Vestiaire och Blocket.se men det finns många alternativ att välja mellan.
 6. Köp klimatkvoter. Som privatperson kan du minska på det totala antalet klimatkvoter som är tillgängliga för kvotpliktiga verksamheter. Kjøp klimakvoter
 7. Gå igenom och rensa garderoben. Skänk bort  det du inte använder och skicka det som inte kan användas av andra till återvinnningen. Oanvända kläder i byrålådor och garderober bör sättas i omlopp. 
  • Någon kan köpa tröjan som du hade tänkt slänga - istället för att köpa en ny. 
  • Ju fler fina kläder som är i omlopp på andrahandsmarknaden, ju mer populärt och attraktivt kommer det bli att handla second hand. 
  • I en städad och översiktlig garderob är det enklare att se vad du har, vad du behöver, och ännu viktigare: vad du INTE behöver. 

 

VAD ÄR GOTS-CERTIFIERAD EKOLOGISK BOMULL?

 

Mer Stories
Mikroplast for dummies: frågor & svar

Mikroplast for dummies: frågor & svar

Det är mycket snack om mikroplast i havet. Men vad är egentligen mikroplaster, var kommer de i från och vad kan du göra för att undvika dem?
Läs mer
Varför ska du välja ekologisk bomull?

Varför ska du välja ekologisk bomull?

Osäker på varför du ska välja ekologisk bomull? Här är de tre viktigaste fördelarna och 3 skäl till varför du bör välja certifierad ekologisk bomull.
Läs mer
Så här källsorterar du förpackningar från Pierre Robert

Så här källsorterar du förpackningar från Pierre Robert

Vi uppmanar alla att återvinna! Visste du att plastkrokarna på våra pappförpackningar kan slängas i pappersåtervinningen? Krokarna separeras på återvinningscentralerna. Läs mer om hur våra förpackningar ska sorteras.
Läs mer