Våra material

Vad är återvunnen polyester och polyamid?

Återvinning är bra. När vi tillverkar nya plagg genom att återvinna material som redan finns kräver det mindre energi, vatten och kemikalier än om vi skulle tillverka samma produkter av nya råvaror. När vi återvinner gör vi också nytta av avfall till något som kan bli användbart igen.

Återvunnen polyester och polyamid är mindre vatten- kemikalie- och energikrävande än produktion av nya syntetmaterial. Det gör oss också mindre beroende av olja som råvara, och det kräver inte ny oljeutvinning. Syntetmaterial är inte heller biologiskt nedbrytbara, och genom att använda återvunna plagg i syntetmaterial i ny produktion så förhindrar vi att de kastas i naturen som sopor eller mikroplaster. 

På Pierre Robert använder vi återvunnen polyester eller polyamid i många av våra nya träningskläder för säsongen. Vår återvunna polyamid är tillverkad av textilavfall och delvis gamla fiskenät. Vår återvunna polyester kommer från gamla PET plastflaskor. 

Vad är GRS-certifierad polyester och polyamid? 

GRS står för the Global Recyled Standard. Det är ett internationell standard som certifierar innehållet av återvunnet material i olika textilier. Målet med GRS är att öka användningen av återvunnet material, och för att uppnå GRS-certifiering måste minst 20% av materialkompositionen komma från återvunna råvaror.

GRS ställer också krav längs hela leverantörskedjan, vilket inkluderar sociala förhållanden, kemiska processer, och spårbarhet. Alla led i värdekedjan måste certifieras och verifieras av en tredjepart. In- och output av råmaterial verifieras också av tredjepart, och säkrar att det faktiskt är återanvänt material som till slut hamnar i plagget.  

Pierre Robert Groups GRS certifieringsnummer är 846970 och är certifierat av Control Union, Nederländerna. 

Varför är inte alla era kläder i syntetmaterial tillverkat av återvunna material? 

Det hade vi gärna önskat, men det är två utmaningar kopplat till detta. För det första är det svårt att få tag i tillräckligt mycket återvunnen polyester och polyamid. För det andra så är det svårt att få tag i återvunnen polyester och polyamid i bra, hållbar och stabil kvalitet. Med det sagt så går teknologin fort fram och detta förbättras regelbundet. I framtiden jobbar vi för att en allt större andel av våra plagg ska vara tillverkade av återvunna material. Det ser vi fram emot. 

Shop The Look

279,00 SEK 195,30 SEK
30%
Återvunnet Material
279,00 SEK 195,30 SEK
30%
Återvunnet Material
50%
Återvunnet Material
Återvunnet Material

Mer Stories
kapok

Vad är kapok?

Kapok: vattenavstötande, hållbart OCH supermjukt? Vi experimenterar med detta spännande material i vår senaste kollektion.
Läs mer
Vad är GOTS ekologisk bomull?

Vad är GOTS ekologisk bomull?

Det kryllar av kläder märkt med "ekologisk bomull". Men vad betyder det egentligen? Vad är egentligen skillnaden på ekologisk och konventionell bomull, vad är GOTS – och, vad har det för betydelse?
Läs mer
Vad är Tencel®?

Vad är Tencel®?

Tencel® är en av våra mest miljövänliga textilier. Det kommer direkt från naturen och utvinns av FSC-certifierad* cellulosa från hållbart skogsbruk. Tencel® delar många av ullens positiva egenskaper, och kläder i Tencel® är mjuka, hållbara, behåller sin passform och transporterar bort fukt från huden.
Läs mer