Miljö

Välj barnkläder i ull - bra material närmast kroppen, bra för miljön och plånboken!

Det finns ett mirakelfiber som ingen vetenskapsman har klarat att efterlikna syntetiskt helt och hållet. De unika egenskaperna med ull gör det varmt, hållbart och kan till och med hjälpa att förbättra symtomen för atopiskt eksem!

Ull är ett av historiens äldsta textilmaterial, men länge visste vi inte exakt vad det är som gör ull så unikt.

Det visste inte heller Tone Skårdal Tobiasson, jorunalist och författar med ull och miljöarbete inom textilindustrin som expertområde. 

Tone Skårdal Tobiasson er aktuell
med boken Norsk Strikkehistorie, 
som lanseres september 2018.

- Nu tog du mig allt på sängen, jag är på fjället med ull från topp till tå, och Pierre Robert-toppen är på minsann, skrattar hon när vi ringer. Hon rekommenderar ull till all slags aktivitet, särskilt när det är viktigt att både hålla sig varm och bekväm.

- Med ull blir man inte kall, även om man börjar svettas och fukten blir kall. Medan andra fibrer blir iskalla när de blir blöta, har ullen unika egenskaper som gör att den kan absorbera över 30% av sin vikt utan att kännas blöt, och när den blir det gör den dig ändå inte kall. Det är just detta som många av de syntetiska textilfibrerna försöker att efterlikna, men som bara naturliga material klarar att få till. Det är så avancerat att vi har problem med att förklara hur detta ens är möjligt. Men en del av hemligheten är att själva strukturen på fibrerna för att de fortsatt ger plats för luft och andas, även när de blir blöta. Och luften i sin tur isolerar.  

Luftinnehållet är också orsaken till att ullkläder inte utvecklar en unken lukt när du svettas. Därför kan de ofta luftas istället för att tvättas, och därmed sparar du både energi, vatten och kemikaliespridning. 

Ull minskar kemikalieförbrukning

Och just med tanke på miljön, menar Tobiasson att ull är ett av de bästa materialen som man kan välja. Också på grund av att produktionen av ulltextilier i regel medför mindre kemikalieanvändning än många andra material. 

- Något helt konkret kring detta är antändningsförmåga. Ull är väldigt svårantändligt, medan andra textilier ofta får tillsatta kemikalier för att de inte ska kunna antända enkelt. Dessa tillsatta kemikalier är inte bra för miljön. Vissa syntetmaterial för också tillsatta så kallade "odör-kontroller". Många andra textilier än ull blir alltså behandlade med massa kemikalier för att de ska få samma egenskaper som ullmaterialet har naturligt. 

Spana efter Svanenmärkning

Fler och fler tillverkare påstår att deras barnkläder är hållbara, men kan konsumenterna lita på att detta stämmer? 

- Den miljömärkningen vi har i Norge som jag är mest trygg med och också gladeligen rekommenderar är Svanenmärket. Det finns massor av miljömärkningar, men det varierar hur omfattande deras krav är. Som organisation är det därför svårt för oss att veta ii hur stor grad de faktiskt är hållbara, säger Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender i en intervju i norska magasinet KK.

Läs också vår artikel Hurra, vi har fått Svanenmärket!

- Vi skulle önska att klädmärkena gick samman och hade en gemensam standard för miljömärkningar i större grad, som alla företag kan använda sig av. Det hade varit mycket enklare att orientera sig då som konsument! När något är Svanenmärkt, så VET du att det är bra, men när ett klädmärke själv markerar något som hållbart, så är det svårt att veta om det är så bra som det utger sig för att vara, säger hon.  

 

Visste du att…

…Alla ullkläder* till barn markerade med en grön symbol frå Pierre Robert er Svanenmärkta? Svanen är det officiella, nordiska miljömärket, och det sätter stränga krav längs hela produktionsprocessen, från råvara, djurhållning, sociala förhållanden och produktion, till transport och förpackning.

*Gäller inte ullstrumpor

 

Förbättrar symtom på atopiskt eksem

Men vad gäller för de som inte kan använda ull på grund av eksem och känslig hud? 

- Det är tekniskt omöjligt att vara allergisk mot ull. Då hade man också varit allergisk mot sitt eget hår, eftersom beståndsdelarna är de samma, berättar Skårdal Tobiasson i vår telefonintervju.

- Det man kan vara allergisk mot är eventuellt kemiska behandlingar som ullen har gått igenom, eller rester av lanolin. Men det är högst troligt att den mekaniska kontakten med huden man reagerar på, och då är det för att man använder ull som är för grov i strukturen. Till exempel om man använder en tröja av norsk ull, istället för mjuk merinoull. 

Tunn merinoull så som den används i Pierre Roberts barnkläder, är så mjuk att man nästan inte känner att det är ull. Studier har faktiskt visat att symtomen på atopiskt eksem blir gradvis bättre när huden täcks av mjuk merinoull.

- Detta har varit svårt att förklara vetenskapligt, men man antar att detta beror på ullens egenskaper att både kunna absorbera och desorbera fukt.  Hud med atopiskt eksem är väldigt känslig och "läcker" fukt. Och då tror man ullen verkar som en extra barriär som absorberar denna fukt och ger den tillbaka till huden. Och detta är helt unikt, säger Tobiasson som avslutande kommentar.

Mer Stories
Mikroplast for dummies: frågor & svar

Mikroplast for dummies: frågor & svar

Det är mycket snack om mikroplast i havet. Men vad är egentligen mikroplaster, var kommer de i från och vad kan du göra för att undvika dem?
Läs mer
Varför ska du välja ekologisk bomull?

Varför ska du välja ekologisk bomull?

Osäker på varför du ska välja ekologisk bomull? Här är de tre viktigaste fördelarna och 3 skäl till varför du bör välja certifierad ekologisk bomull.
Läs mer
Så här källsorterar du förpackningar från Pierre Robert

Så här källsorterar du förpackningar från Pierre Robert

Vi uppmanar alla att återvinna! Visste du att plastkrokarna på våra pappförpackningar kan slängas i pappersåtervinningen? Krokarna separeras på återvinningscentralerna. Läs mer om hur våra förpackningar ska sorteras.
Läs mer