Share this
Inspiration

Barnkläder: Detta bör hyllan på förskolan innehålla!

Undrar du vilka kläder som behövs till förskolestarten? Läs om förskolelärarnas rekommendationer här.

Hösten kräver en lång lista på barnkläder som måste införskaffas inför att barnen börjar förskolan. För på förskolan är barnen ute, oavsett väder - och därmed behöver rätt kläder och skor vara på plats i barnens garderob. Troligt är ju också att barnen växt under sommaren, och förra höstens garderob är urvuxen sedan länge. Kläderna ska vara av rätt material och kvalitet för att kidsen ska kunna hoppa i vattenpölar, leka utan hämningar i sandlådan, i snön - så torra ombyten är ett måste!

Så, vilka barnkläder behöver vara på plats när vinterhalvåret drar igång? Noahs Ark Miljøbarnehage rekommenderar följande:

Ombyten:

Kläder för utomhusbruk:

 • Regnjacka och regnbyxor.
 • Gummistövlar.
 • Regnvantar
 • Varm tröjor och byxor i ull att ha under regnkläder och andra ytterplagg när det är kallt ute.
 • Flera par ullstrumpor
 • Flera mössor, vantar och halsdukar, gärna i ull.
 • Galonbyxor och jacka till kyliga och regniga höstdagar
 • Fodrad overall
 • Fodrade gummistövlar 
 • Vinterkängor

Och dessutom:

 • Inneskor, gärna sandaler som sitter fast på foten. Tofflor kan bli för varmt och sitter sämre på foten.
 • Väska eller tygpåse där personalen kan lägga smutsiga och våta kläder, för att spara på miljön och inte använda plastpåsar som vanligtvis används för detta. 

   

Ull är guld - också på förskolan!

Under vinterhalvåret är ullkläder det bästa för barnen att ha på sig. Med ullstrumpor, ulltröjor och ulltights kan barnen både hålla en bekväm temperatur inomhus och springa runt ohämmat - och de slipper också byta om när de ska ut i kylan. Ull känns torrt även om det blir lite fuktigt, och om om ullkläderna blir våta så värmer de kroppen ändå. Och ullens temperaturreglerande egenskaper gör också att barnen blir allt för varma och svettiga!

Ingenting slår heller ullkläder under regnkläderna. Rengkläder och gummistövlar kan lätt bli för kalla, men ullen håller barnen varma även om det kommer vatten i stövlarna. 

KOM IHÅG!
Glöm inte att märka dina barns kläder! Annars är det omöjligt för förskolelärarna att hålla koll på vilka kläder som tillhör vem. Många barnkläder har lappar där du kan skriva barnets namn med spritpenna, annars kan du bara använda tvättlapparna (så länge du inte stryker över anvisningarna).

 

 

 

Anställda i Noahs Ark miljöförskola vill också påminna föräldrarna om att hjälpa barnen att hålla ordning på sin klädhylla på förskolan:

- Se över hyllan eller lådan varje dag och se till att det barnen behöver för dagen finns där förberett. Vid hämtning bör också ytterplaggen ses över. Kom också ihåg att det är ditt ansvar att hänga upp regnställen på tork, så att det kan användas utan problem nästa dag. Om du vrider om våta kläder först, så torkar de snabbare. Kläderna måste också tas med hem och tvättas när de är smutsiga, och tas tillbaka dagen efter. 

TIPS!

Låt de finaste kläderna bli kvar hemma - kläderna för förskolan är tänkta för lek och aktivitet, och de finaste plaggen vill du säkert inte ska försvinna. Det är lätt hänt med många barn på en och samma plats! 

Mer Stories
De ultimata trosorna för semestern

De ultimata trosorna för semestern

Fyll resväskan med sommarens finaste och skönaste trosor.
Läs mer
6 plagg du måste ha i din garderob

6 plagg du måste ha i din garderob

Se vilka sex plagg Pierre Roberts redaktör menar att alla borde ha i sin garderob
Läs mer
behöver du träningsunderkläder?

Träningsguide: Hitta en sport-BH som funkar för dig och din träning

Hur vet du egentligen vilken slags sport-BH du ska ha? Följ den här guiden för att ta reda på vilken sport-BH som passar dig och din träning.
Läs mer