Hållbarhet

Varför har vi Black Friday? En liten Q&A.

Ur ett hållbarhetsperspektiv har Black Friday, och rea generellt, blivit kontroversiellt. Hur kan vi ha Black Friday och samtidigt mena att vi jobbar för en mer hållbar modebransch? Är det förenligt med varandra? Läs våra frågor och svar om Black Friday och hållbarhet.

Ni pratar mycket om hållbarhet. Men det är ju inte särskilt miljövänligt att sälja ut kläder för över halva priset på Black Friday? 

Låt oss först prata om förväntningar. Rea och erbjudanden har på gott och ont blivit något som folk förväntar sig inom klädesbranschen, särskilt när man handlar online. Det har dessvärre blivit svårt att driva en butik utan regelbundna erbjudanden, även om vi såklart hade velat sälja allt till fullpris. 

Vi gör omfattande beräkningar på hur mycket vi tror att vi kommer sälja i våra olika kanaler, och överproducerar inte för att kunna sälja en viss andel till reducerat pris. Dessutom gör vi många av våra inköp med stor flexibilitet och baserat på ordernivåer, det vill säga: vi kan justera ordrarna under säsongens gång, baserat på om vi har sålt mer eller mindre än först beräknat. På det sättet undviker vi att köpa in för mycket eller för lite av varor som vi säljer under hela året. Många av våra produkter är återkommande och fasta i sortimentet från säsong till säsong och år efter år, och det gör att vi har en mindre andel varor än många andra modeaktörer som anses vara "inkuranta" efter en tid. Men självklart förekommer det att vi har plagg från tidigare säsonger på vårt lager som vi behöver sälja ut. 

För oss är Black Friday en möjlighet till att sälja plagg från tidigare säsonger via vår webshop (att till exempel skicka kläder för att brännas är inget alternativ får oss), men också en möjlighet för våra befintliga och nya kunder att prova våra kläder till ett nedsatt pris. Vi är däremot eniga om att "jippot" och hysterin kring Black Friday är problematisk, och det är i utgångspunkten inget vi vill bidra till eller förstärka.

När man handlar lustfyllt och på ren impuls så slutar det ofta med att man har shoppat kläder man egentligen inte använder, och det är inte bra. Vi vill uppmana till förnuftiga fynd på rea  (Se våra tips om hur du shoppar smart på rea). Lyckligtvis upplever vi inte att folk går bananas och köper massor av plagg de inte behöver på Pierre Roberts reakampanjer. Tvärtom ser vi att många utnyttjar möjligheten till att köpa kläder som kommer användas och användas över en längre tid, till exempel barnunderställ i storlekar för framtida bruk, till ett lägre pris. 

 

Många varumärken väljer att ta avstånd från Black Friday, varför gör inte ni det?

Vi ser att det är en trend att bojkotta Black Friday. De flesta varumärken måste ändå sälja varor till rabatterade priser någon gång under året, och rea är rea - oavsett vad man väljer att kalla det vid en viss tidpunkt. Vi tycker det är helt okej att vara ärliga med det, ser inte behov för att sätta en annan etikett på det.

 

Oavsett hur man vrider och vänder på det så är det ju inte särskilt hållbart att sälja fler nyproducerade kläder. Vad tänker ni om det?

Det är helt sant. Det bästa är att köpa begagnat. Men vi har en lång väg att gå innan vi kan köpa alla våra kläder i begagnat skick, och de flesta föredrar att köpa just kläderna närmast kroppen i nyskick, så som underkläder och strumpor. Vi jobbar därför med att erbjuda det "näst bästa" efter second hand. Som en stor nordisk underklädesaktör och med rikstäckande distribution, så kan vi påverka vad folk har på sig  varje dag, och det vill vi ska vara så hållbart som möjligt, både för dig som bär dem - och för de som har producerat dem. Det handlar om allt från materialval till sortimentsstrategi och design som är ämnad att hålla i längden. Nästan oavsett var du bor i landet, så hittar du t.ex. ekologiska bomullsunderkläder från Pierre Robert i en livsmedelsbutik nära dig. Och online är vi också bara några klick bort.

 

Behöver världen fler kläder?

Ja och nej. Det vi INTE behöver är en modeindustri som förespråkar mer slit-och-släng, med skiftande trender som hela tiden kräver att vi köper nytt. Men det är få som klarar ett modernt liv med att handla alla plagg, så som underkläder, i begagnat skick. Men ska du köpa nytt - ja, då bör det vara tillverkat med omtanke för människor och miljö. 

Black Friday: Så shoppar du smart

Mer Stories
Det är aldrig bara ett plagg

Det är aldrig bara ett plagg

Vet du hur dina kläder blev till? Det finns en historia bakom varje enskilt plagg - varje trosa, varje linne. Vilka kläder du väljer att handla spelar roll.
Läs mer
Kläder på kvinnors premisser

Kläder på kvinnors premisser

Kläder ska stå för kvinnlig frigörelse, inte vara en kraft som hämmar den. I en värld där jämställdhet fortfarande inte är uppnådd, menar vi att mode har potential att ha en positiv påverkan. Läs mer om hur vi tänker här.
Läs mer