En mer hållbar garderob

Black Friday - så shoppar du smart

Den stirrar på dig från garderobsöppningen. Den där klänningen du köpte på förra årets Black Friday. Den som du har använt max 3 gånger. Du lägger den i påsen för återvinning, i hopp om att någon annan kan ge den mer än du kunde. Adjö, rosa paljettklänning!

Känner du igen dig? Vi har upplevt den här situationen gång på gång. Vad är det egentligen med rea och dåliga köp? Oroa dig inte, den här Black Friday finns det möjlighet att fatta smarta beslut! Här är våra 4 bästa tips för grymma reafynd. 

 

1. Var medveten - och förnuftig

Det är verkligen lätt att låta sig frestas i en uppsjö av billiga kläder. Men bara för att den är på rea, betyder det inte att du behöver den. Tänk dig för noggrannt innan du shoppar; behöver du faktiskt den här klänningen, eller är det prislappen som lockar mest? Vårt förslag: försök tänka dig din garderob om 5 månader - kommer du fortfarande använda det? Då blir det enklare at skilja på "hot" från "not". 

2. Köp kvalitet

Andra punkten låter kanske som dina föräldrars röst i huvudet, men detta är faktiskt superviktigt! Vi tar bättre vara på miljön och klimatet om vi handlar plagg som varar i längden, jämfört med något som är tillverkat för att kastas eller bytas ut om ett litet tag. Var försiktig med var du shoppar från, och se till att det du köper är tillverkat av bra och mer hållbara material.

3. Planera

Det här är kanske tipset som har hjälpt oss allra mest. Om du sätter en plan för vad du behöver införskaffa på rea, slipper du sedan sitta med massa saker du egentligen inte hade sett framför dig att du behövde (och som du heller egentligen inte ville ha), samtidigt som du fortfarande saknar sådant du verkligen behöver. Gå igenom garderoben och checka av följande: vad har jag från tidigare, vad är dags att byta ut, vad kommer jag behöva? Särskilt om du har barn kan det vara smart att tänka ut detta i förväg - köp kläder barnen kan växa i! Då slipper du betala fullpris när behovet faktiskt uppstår. 

4. Sätt upp en budget

“Var tog alla mina pengar vägen?" Det fjärde tipset hänger tätt samman med det tredje. På Black Friday är det lätt att gå bananas med så många plagg som frestar, men här är det smart att ha tungan rätt i mun och göra en game plan. Kom ihåg att det enda sättet du faktiskt kan spara pengar på rea är om det är sådant du annars hade tvingats köpa till fullpris. Om du sätter upp en budget för reashoppingen, tillsammans med en smart inköpsplan, så undviker du både en tom plånbok och shopping-hangover. 

PS! Det kommer alltid fler reakampanjer. Black Friday är bara en av många andra tillfällen att handla på, så om du inte hittar något du behöver så är det helt okej att vänta tills nästa gång. 

 

Hur kan vi prata om hållbarhet, och samtidigt ha Black Friday? Se vår Q&A

Mer Stories
Så får du en mer hållbar garderob

Så får du en mer hållbar garderob

Miljöåtgärderna vi gör i produktionsprocessen täcker bara hälften av ett klädesplaggs livscykel. Ett av de mest energikrävande leden i livscykeln sker faktiskt efter att plagget har lämnat butiken: nämligen i hur plagget används, tvättas och tas om hand. Att tvätta kläder för ofta är en riktig miljöbov. Tur nog finns det en rad åtgärder du som användare av plagget kan göra. Så här kan du använda dina kläder på ett mer hållbart sätt.
Läs mer
10 sätt att återanvända gamla strumpbyxor

10 sätt att återanvända gamla strumpbyxor

Släng inte dina trasiga strumpbyxor! Det finns massor av sätt se de kan återanvändas på. Och när de inte kan återanvändas, så kan de alltid återvinnas.
Läs mer