Capsule Wardrobe

Bygg en kapselgarderob i fem steg

Har du garderoben full av kläder, men ingenting att ha på dig? Oroa dig inte. Du kan få till mer med mindre. Så här bygger du en kapselgarderob genom fem enkla steg!

 

STEG 1. GÖR DIG AV MED KLÄDER DU INTE ANVÄNDER

Det är lätt att bli sentimental och tänka att klänningen du köpte på den romantiska weekendresan 2010 bara måste du behålla i garderoben. Men det måste du faktiskt inte. Första steget i att bygga en kapselgarderob handlar om att titta med kritiska ögon på de kläder du har samlat på dig genom åren. Plocka ut allt du äger i gardferoben och lägg ut det på sovrumsgolvet. Tänk på din garderob som ett kylskåp, fullt av färskvaror, där vissa har passerat sitt bäst-före-datum. Om du ser plagg du inte har använd på över ett år eller som är i en storlek du inte längre har, fråga då dig själv: skulle jag ha köpt det här idag? Om svaret är "nej", tillåt dig att göra dig av med plagget. Sortera plaggen du inte längre vill ha i påsar och lämna in till Myrorna eller andra secondhand-butiker, eller sälj på köp-och-sälj plattformar online.

STEG 2. HITTA DIN STIL

Du behöver inte vara minimalist för att ha en minimalistisk garderob. Kapselgarderobs-konceptet kan fungera för alla - konsten är att knäcka vad din egna klädkod är. Vad är din stil? Ta fram mobilen och gör några säsongsbaserade moodboards till inspiration på Pinterest. Pinna dina favoritlooks, så kommer du tids nog se den röda tråden över dina preferenser. 

STEG 3. SORTERA DINA KLÄDER EFTER SÄSONG

Så var vi tillbaka till garderoben. Se till att sortera det som återstår efter din utrensning av gamla plagg, och gör det efter säsong med bakgrund tilll de moodboards du gjorde på pinterest. Vad är den röda tråden? Och ser du något som står i helt kontrast till stilen du eftersträvar? Fyll på med plagg i påsarna till bortskänkning om du finner några som inte passar in.

STEG 4. VAD ÄR DET SOM FATTAS I GARDEROBEN?

När du nu har gjort dig av med alla kläder som inte hör hemma i din nya  kapselgarderob, är det säkerligen några viktiga nyckelplagg som du upptäcker att du saknar. Gör en lista över vad du behöver i klädesväg, för varje säsong. Tänk enligt kategorier i garderoben så att du inte glömmer något viktigt. Ett enkelt sätt att göra det på är att tänka på plaggen inifrån ut, från trosor och BH som inte syns, till det som syns som jeans, tröjor eller klänning, och sist men inte minst - ytterplagg. Håll dig sedan till den här listan när du ska inhandla något nytt, och välj användbara kvalitetsplagg som kan användas till flera olika outfits och som håller i längden. 

STEG 5. FÖLJ REGELN "EN IN, EN UT"

Grattis! Om du nu har följt stegen så har du byggt en kapselgarderob. Även om du nu äger allt du behöver betyder inte det att du aldrig kan shoppa igen. Det är tillåtet att uppdatera och justera det som är kapseln i kapselgarderoben, men förbjudet att låta sig frestas av impulsköp. Följ den enkla ersättningsregeln "en in, en ut". Om ett nytt klädesplagg kommer in i garderoben, så måste ett annat göra plats för detta. Annars är du tillbaka på ruta ett igen, och det vill du ju inte!

RELATERAD ARTIKEL: VARFÖR HA EN KAPSELGARDEROB?

 

Mer Stories
3 anledningar till att ha en kapselgarderob

3 anledningar till att ha en kapselgarderob

Trött på alla kläder du har hängandes i garderoben? Här har du tre bra anledningar till att göra en "makeover" och bygga en kapselgarderob.
Läs mer