Share this
Material

Vad är ekologisk bomull

Vad är egentligen skillnaden på ekologisk och konventionell bomull – och, har det någon betydelse?

Konventionell bomull kräver stora vattenresurser, gödsel och bekämpningsmedel och kan vara en belastning för både miljö och människor som jobbar på bomullsplantagen. Bomull odlas på endast 2,5% av all jordbruksmark , men använder hela 25% av den globala konsumtionen av bekämpningsmedel och insektsmedel . Dessutom används det ca 2300 liter vatten för att producera en enda t-shirt i konventionell bomull..

I ekologiskt jordbruk får man bland annat inte använda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, men i Norge finns det ingen tydlig standard för ekologiska textilier. Olika aktörer använder olika märkningssystem och det är tillåtet att kalla ett plagg för ekologiskt utan att det tydligt anger vad som menas med begreppet, och även om endast mindre delar av materialsammansättningen kommer från ekologiskt jordbruk. Vi tror att detta kan vara förvirrande och i värsta fall vilseledande, och har därför valt att gå igenom en certifieringsprocess med GOTS. GOTS står för Global Organic Textile Standard och är ett internationellt erkänt system för märkning av ekologiska textilier.

 

VARFÖR GOTS?

GOTS är mycket mer än bara ekologiska textilfibrer. Vi har valt att arbeta med GOTS eftersom de ställer krav på alla led i produktionsprocessen, inte bara för råmaterial. För att bli GOTS-certifierad måste hela produktionsprocessen godkännas: från ekologisk råvaruproduktion till färdig produkt. Alla leverantörer och underleverantörer ska vara certifierade, och förutom miljökrav måste varje led leva upp till sociala krav som skyddar bönder och arbetare. Pierre Robert har ett separat licensnummer som verifierar certifikatet och står på alla produkter med ekologisk bomull. Licensnumret är spårbart för alla på GOTS sine nettsider.

LINGERIE

COTTON HIGH WAIST EKOLOGISK BOMULL SVART

Details

99,00 SEK

Variations

Add to cart options

Varan är för närvarande inte tillgänglig.

GOTS-märkning garanterar att:

  • Minst 70% av materialsammansättningen innefattar ekoloiska fibrer. Pierre Robert ligger på 92%.
  • Bomullen odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel
  • Bomullen är inte genetiskt modifierad
  • Jorden är skyddas genom växelbruk
  • Vattenförbrukningen minskas med upp till 90% jämfört med konventionell bomull
  • Det finns krav på rening av avloppsvatten och avfallshantering
  • Färgämnen och andra kemikalier har strikta gränser för toxicitet
  • Sociala krav tillvaratas för att skydda jordbrukare och arbetare
  • Alla stadier av produktionen har kontrollerats av en neutral 3: e part och är certifierad enligt GOTS standard
  • Plagget är spårbart ner till enskilda led

I stället för att byta till redan GOTS-certifierade leverantörer, har vi Pierre Robert Group har valt att göra en skillnad där vi redan finns. Vi samarbetar med våra leverantörer och fokuserar på långsiktiga relationer. Detta ger förutsägbarhet för båda parter och ger oss större handlingsutrymme när det gäller att förbättra arbetsförhållandena i fabrikerna. I vårt samarbete med GOTS har vi gått igenom hela värdekedjan av bomullsunderkläder för kvinnor och förespråkat att alla parter ska certifiera sig.

Källa: GOTS

Mer Stories
ull

Vad är ull och merinoull?

Vi älskar ull och särskilt merinoull! Ull är ett av våra finaste naturmaterial med unika egenskaper som gör den unik bland andra textilier. Ull är själva råmaterialet, medan ylle är benämningen på tyget. Ylle har ull som definierande beståndsdel men kan också innehålla andra textilfibrer.
Läs mer
Grey wool yarn to be made into Pierre Robert Wool Collection garments.

SNABBFAKTA OM ULL

Ull har egenskaper som passar perfekt för Sveriges växlande klimat. Här har vi samlat användbar fakta om ull för den som är nyfiken på att veta mer.
Läs mer
Om Tencel®

Om Tencel®

Tencel® är en av våra mest miljövänliga textilier. Det kommer direkt från naturen och utvinns av FSC-certifierad* cellulosa från hållbart skogsbruk. Tencel® delar många av ullens positiva egenskaper, och kläder i Tencel® är mjuka, hållbara, behåller sin passform och transporterar bort fukt från huden.
Läs mer