Material

Vad är GOTS ekologisk bomull?

Det kryllar av kläder märkt med "ekologisk bomull". Men vad betyder det egentligen? Vad är egentligen skillnaden på ekologisk och konventionell bomull, vad är GOTS – och, vad har det för betydelse?

Bomull är ett lätt och mjukt material som andas. Bomull är perfekt för plagg som sitter närmast kroppen, så som t-shirts, strumpor och underkläder. Tyvärr är bomull lite utav en miljöbov. Icke-ekologisk bomull kräver mycket vatten, gödsel och bekämpningsmedel för att kunna växa. För att kunna generera 1 kg bomull krävs 10.000 liter vatten, och bomull står för omkring 25% av den globala användningen av pesticider och bekämpningsmedel. Med andra ord tar produktionen inte hänsyn till människor, djur och miljö - och det är på tiden att vi ser oss om efter bättre alternativ. Det är här som ekologisk bomull kommer in i bilden. 

I ekologiskt jordbruk får man bland annat inte använda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, och man använder mindre mängder vatten och är generellt snällare mot miljön och de som arbetar på plantagen. Toppen. Så varför blir inte alla bomullskläder tillverkade i ekologisk bomull? Kort och gott så är det dyrare (och därmed blir slutpriset dyrare), och det kan vara svårt att få tag i tillräckligt mycket. Vi jobbar med kontinuerligt med detta, och lyckligtvis finns det mer och mer ekologisk bomull på marknaden. 

EKOLOGISK BOMULL ÄR BÄTTRE FÖR ATT:

  • Det används 1/10 av vattenmängden som används i produktionen av konventionell bomull. Bomull växer i varma länder där det kan vara problem med vattentillförsel och torka, så vattenkonservering i bomullsproduktion är extremt viktigt.
  • Inga giftiga bekämpningsmedel som kan skada människor, djur och miljö, får förekomma.
  • Det binder jorden (förhindrar uttömning och torka) genom bland annat växeljordbruk, kompostering och naturliga förrutnelseprocesser
  • Är på sin helhet bättre för miljön

MEN, VAD ÄR GOTS DÅ?

Det finns egentligen ingen standard för vad som får kallas ekologiskt när det kommer till textilier. Med andra ord kan det skilja sig väldigt mycket från ett plagg till ett annat, hur "pass" ekologiskt det är. Säg till exempel att 20% av din t-shirt är tillverkad av ekologisk bomull och resten från konventionell bomullsproduktion - är det då rätt att kalla den ekologisk? Tycker du att det är förvirrande? Det tycker i alla fall vi. Vi tycker också att det kan vara vilseledande, och att det ligger för mycket ansvar på dig som konsument. Vi har därför valt att GOTS-certifiera våra bomullsunderkläder till dam, barn och herr. GOTS står för Global Organic Textile Standard och är en internationell erkänd standard för ekologiska textilier. Minst 70% av det färdiga plagget måste vara tillverkat av ekologiska fibrer. Våra GOTS-certifierade underkläder består av 92% ekologisk bomull.

Men, det är mer därtill! GOTS skiljer sig från andra ekologiska märkningar genom att ställa krav på ALLA led i produktionsprocessen, från garnproduktionen till färgning och transport - inte bara själva råvaran. Och de är stränga. Väldigt stränga. För att få bli GOTS-certifierad måste hela processen godkännas, från ekologisk råvara till färdigt klädesplagg. Alla leverantörer och underleverantörer ska vara certifierade. Och inte nog med det - förutom miljökrav måste varje led leva upp till sociala krav. Det betyder att man säkrar arbetsrättsliga frågor för de som tillverkar kläderna, de som arbetar på bomullsplantagen, de som färgar tyget och de som syr samman ditt plag på textilfabriken. 

Shop The Look

GOTS
KOMMER SNART
299,00 SEK 149,50 SEK
50%
Ekologisk bomull
40%
GOTS

DETT HÄR ÄR GOTS:

  • Världsledande, internationell standard för ekologiska textilier.
  • Minst 70% av materialsammansättningen innefattar ekoloiska fibrer. 
  • Ställer också miljökrav på förädlandet, produktionen, kemikalieanvändingen, vattenanvändning, avfallshantering, packning, märkning, distribution och försäljning
  • Ställer sociala krav när det gäller arbetsrätt, vilket inkluderar organisationsrätt, minimumlön, frågor för övertidsarbete, diskriminering och mycket mer

Innan 2021 ska all bomull som Pierre Robert använder vara ekologisk.

Pierre Robert har ett eget licensnummer som verifierar certifikatet och som står på alla våra kläder som är tillverkade av GOTS-certifierad ekologisk bomull. Licensnumret är sökbart på GOTS hemsida.

Psssst! I stället för att byta till redan GOTS-certifierade leverantörer, har vi Pierre Robert Group har valt att göra skillnad där vi redan finns. Vi samarbetar med våra leverantörer och fokuserar på långsiktiga relationer. Detta skapar trovärdighet för båda parter och ger oss större handlingsutrymme när det gäller att förbättra arbetsförhållandena i fabrikerna vi jobbar med. I vårt samarbete med GOTS har vi gått igenom hela värdekedjan av bomullsunderkläder för kvinnor och arbetar för att alla våra samarbetspartners i produktionsledet ska certifiera sig.

Källa: GOTS

Läs mer om varför du bör välja ekologisk bomull

Mer Stories
Det här är Svanenmärkt ull

Det här är Svanenmärkt ull

Över 90% av våra ullplagg är Svanenmärkt: Nordens officiella och mest kända miljömärke. Det ger en tydlig signal om att plaggen är gjorda under anständiga förhållanden, med hänsyn till människor, djur och miljö.
Läs mer
ull

Vad är ull och merinoull?

Vi älskar ull och särskilt merinoull! Ull är ett av våra finaste naturmaterial med unika egenskaper som gör den unik. Ull är själva råmaterialet, medan ylle är benämningen på tyget. Ylle har ull som definierande beståndsdel men kan också innehålla andra textilfibrer.
Läs mer
Vad är Tencel®?

Vad är Tencel®?

Tencel® är en av våra mest miljövänliga textilier. Det kommer direkt från naturen och utvinns av FSC-certifierad* cellulosa från hållbart skogsbruk. Tencel® delar många av ullens positiva egenskaper, och kläder i Tencel® är mjuka, hållbara, behåller sin passform och transporterar bort fukt från huden.
Läs mer