Vår hållbarhetsstrategi

Kläder på kvinnors premisser

Kläder ska stå för kvinnlig frigörelse, inte vara en kraft som hämmar den. I en värld där jämställdhet fortfarande inte är uppnådd, menar vi att mode har potential att ha en positiv påverkan. Läs mer om hur vi tänker här.

Mode är makt, på gott och ont, och kläder spelar roll i frigörelse - men också kvinnligt förtryck på olika nivåer. Kläder ger arbete, intäkt och självständighet till miljoner kvinnor runt om i världen, men modeindustrin representerar också tvångsarbete och slaveri. Kläder kan både exkludera och inkludera, vara både uniform och uppröra. Kläder är status, politisk orientering, symboler och ståndpunkter. Kläder ger utlopp för kreativitet och personlighet, men också upphov till kroppshets, osunda ideal, konsumtionshets och överkonsumtion. 


Det är nämligen aldrig "bara kläder", och mode är så mycket mer än trender. Vi tycker att kläder och mode ska stärka kvinnor, och jobbar därför med 4 större utvecklingsområden som sätter fokus på kvinnor, klädindustrin och kläders roll i våra liv.

1.    Arbetskampen är en kvinnokamp

Klädindustrin sysselsätter många miljoner människor runt om i världen, och de flest av dessa är kvinnor. Arbetsförhållanden i textilindustrin är därför i allra högsta grad en kvinnofråga. Vi ställer krav på lika löner för lika arbete, och att våra fabriker ska ge samma möjligheter och rättigheter oavsett kön, läggning, civilstatus, eller om du är eller blir gravid. Som ett minimumkrav ska fabrikerna vi jobbar med följa nationella lagar för föräldraledighet, som i Kina är minst 98 dagar. Kraven följs upp i regelbunden revision av fabrikerna. I 2019 hade vi 52 fabriker, och genomförde tillsammans 56 sociala revisioner och egna fabriksbesök. Av dessa blevt 31 utförda av en tredjepart, och 26 blev utförda av Pierre Robert-anställda i Norge.

 

2.    Kunskap ger makt

Arbetstagare som vet sina rättigheter står starkare och är mindre utsatta för att diskrimineras eller utnyttjas som arbetskraft. Vi jobbar med den svenska organisationen QuizRR i uppläring om arbetsrätt, förpliktelser och möjligheter för både fabriksanställda och ledare. Programmet arbetar för att förbättra kunskapsnivån och arbetsförhållanden i utvecklingsländer. Temat är bland annat HSE (Health, Safety & Environment), lönefrågan, dialog och engagemang på arbetsplatser. 

 

3.    Vi kan skapa goda förebilder

Vi har ansvar för att bidra till ett positivt kroppsideal och kvinnosyn. Dessvärre har vi, som stora delar av branschen, varit skyldiga till att visa upp modeller som representerar ett smalt ideal. Vi jobbar aktivt med att bli bättre, och önskar att representera mångfald när det gäller kropp, bakgrund, och ålder. Vi har också stränga riktningslinjer när det gäller retuschering. Modellen ska aldrig göras smalare, och vi vill presentera henne på ett naturligt och inte distanserande sätt.

4.    Kläder kan tillverkas på kvinnors premisser

Vi gör kläder efter dina behov, inte efter andras. Vårt fokus är på komfort, funktionalitet och design som kvinnor föredrar. Kläder ska sitta bra, vara enkla att använda oavsett din personliga stil, täcka ett behov och komma till användning i vardagen. Kort och gott, kläder ska ge självtillit. 

 

Varje plagg har en egen historia - läs mer om det här

 

Mer Stories
Fabriksfakta: här tillverkades kollektionen Jenny Skavlan x Pierre Robert

Fabriksfakta: här tillverkades kollektionen Jenny Skavlan x Pierre Robert

Vem har tillverkat dina kläder? Transparens är nyckeln till en mer etisk och hållbar klädindustri. Det här är fabriken där Jenny Skavlan x Pierre Robert Capsule Collection har tillverkats.
Läs mer
ÖVERBLIVNA PLAGG

ÖVERBLIVNA PLAGG

Det vi inte behöver, kan andra ha glädje utav. På Pierre Robert Group ger vi överblivna kläder till hjälporganisationer och andra välgörande ändamål. Det gynnar både samhället och miljön.
Läs mer
Så här källsorterar du förpackningar från Pierre Robert

Så här källsorterar du förpackningar från Pierre Robert

Vi uppmanar alla att återvinna! Visste du att plastkrokarna på våra pappförpackningar kan slängas i pappersåtervinningen? Krokarna separeras på återvinningscentralerna. Läs mer om hur våra förpackningar ska sorteras.
Läs mer