Vem tillverkar våra kläder

#IMadeYourClothes: Gårdsbesök i Sydafrika

Som tillverkare av kläder anser vi oss ha ansvar för det som sker genom hela leverantörskedjan. Inte bara där kläderna tillverkas, men också där själva råvarumaterialet framställs, som till exempel ullfibern. Vi ville lära oss mer om varifrån vår ull kommer. Därför reste vi till fårfarmen Winston Farm i Sydafrika.

1700 meter över havet i Sydafrika ligger Winston Farm. Här bor 6000 merinofår, 500 kor, 20 hästar, 4 vallhundar och 15 anställda, samt familjen Miller, med familjemedlemmar i 3 generationer. 

De tar gladeligen emot besök från Norge. Vi är för att se, hälsa på och få bättre insikt i arbete som sker med ullen i våra plagg. Besöket är väldigt informellt, men också en del av ett större arbete vi utför, för att lära oss mer om våra leverantörer i ullproduktionen. Pierre Robert är en av flera norska producenter i en kartläggningsstudie som bedrivs av NORAD och Etisk Handel Norge. Studien undersöker bland annat arbets-, social- och miljömässiga förhållanden på sydafrikanska ull- och mohairgårdar. 

Studien visar att dessa förhållanden på sydafrikanska gårdar är relativt goda, men också med förbättrningsutrymme. Bland ljuspunkterna i rapporten, sägs bland annat att sydafrikanska lagar skyddar de som arbetar på gården väl. Regelverket är i linje med ILOs krav och Etisk Handels standarder, och studien visar att gårdarna följs upp och kontrolleras regelbundent av myndigheterna. Alla gårdarna i studien hade besökts det senaste året. 

James Miller, gårdeier på Winston Farm.
James Miller.

Tillbaka på Winston Farm så berättar nuvarande ägare, James Miller, att gården har varit inom familjen i 5 generationer, sedan 1860. Han beskriver gården som en familjemiljö, även för de som inte har blodsband men arbetar på gården. Många av de anställda har bott på gården i flera generationer. Någon i hela 40 år. Över tid har arbetsförhållandena förbättrats. Bostäderna är enkla, men har god vatten- och elförsörjning. Barnen hämtas varje dag med skolbussen, och får, under inga omständligheter, delta i arbetet på gården. De får däremot hjälpa till att mjölka korna för eget bruk inom familjen.

Etisk Handels studie vittnar också om ett välfungerande förhållande mellan ägare och de anställda på ullgårdarna. Något som däremot kritiseras är lönenivån. Gårdsarbetarnas löner är låga, och trots att många av gårdsarbetarna för kost och logi, så är det många som sliter med att få det att gå runt. En stor anledning anses vara instabila råvarupriser, som gör det svårt för gårdsägaren att öka lönenivån. Långvarig torka och miljöutmaningar sätter också stor press på gårdsverksamheten.

Gårdsarbeidere på Winston Farm.

Sedan James Miller tog över gården 2016, har han och familjen upplevt den längsta långvariga torkan sedan 1933. Vanligtvis är nederbörd på 600 ml per år, medan det i 2019 endast var 330 ml. Som ett resultat av det är nu mat till djuren ett problem. Gräset har inte fått nog med vatten för att kunna växa, och växtperioden är halverad. Miller har därför infört ett strikt vattenbesparingsprogram, med konstant underhåll av rörledningar för att förhindra onödigt läckage och spill.

Torkan påverkar också volymen och kvaliteten på ullen på grund av mängden damm som sätter sig i fårens päls. Men även här, har gården ett genomtänkt åtgärdsprogram för att skydda djuren. Fåren får extra bete och proteinpellets när regnet uteblir, och får med lamm får den bästa betesmarken nära gården, där det också finns mindre risk för rovdjur. Winston Farm är certifierad enligt Responsible Wool Standard (RWS), som ställer strikta djurskydds- och välfärdskrav. RWS genomför årliga inspektioner och Miller säger att han uppskattar den feedback de får efteråt eftersom det hjälper dem att identifiera områden som behöver förbättras.

Vill du veta mer? Du kan läsa mer i projektrapporten på Etisk Handels hemsida.

Läs mer om fabrikerna och de som tillverkar kläder för Pierre Robert.

Glädjebesked! Efter Pierre Roberts besök på Winston farm 2016, så har regnet äntligen kommit. ❤️

Mer Stories
Quizrr: Arbetsrättigheter och kunskap

Quizrr: Arbetsrättigheter och kunskap

Information är makt. Pierre Robert jobbar därför med Quizrr för att öka kompetensen hos fabriksanställda om deras egna rättigheter och möjligheter, och hur de kan gå i dialog med ledningen för att tillsammans skapa en bättre arbetsplats för alla.
Läs mer
Fabriksfakta: här tillverkades kollektionen Jenny Skavlan x Pierre Robert

Fabriksfakta: här tillverkades kollektionen Jenny Skavlan x Pierre Robert

Vem har tillverkat dina kläder? Transparens är nyckeln till en mer etisk och hållbar klädindustri. Det här är fabriken där Jenny Skavlan x Pierre Robert Capsule Collection har tillverkats.
Läs mer
#IMadeYourClothes

#IMadeYourClothes

Vem har sytt dina trosor? Bakom varje liten trosa och strumpa finns det en människa som sätter stolthet i ett gott hantverk. Följ med oss bakom kulisserna och träffa några av de som syr kläder åt Pierre Robert. Det ger endast en liten inblick, men vi hoppas att det kan väcka intresse och inspirera dig att utmana oss till en större öppenhet. Vi hoppas också att vi kan påminna dig om det värde som finns i varje litet plagg. Någon har lagt tid på att sy din strumpa: älska den, stoppa den och återvinn den!
Läs mer