Share this
Miljö

Så jobbar vi med miljön

Det är ingen hemlighet att textilindustrin sliter med utmaningar kopplade till hållbarhet och miljö. Men alla måste ha kläder och underkläder, och vi menar att utmaningarna också skapar möjligheter. Vi tror att med kontinuerligt arbete så kan textilindustrin i framtiden se helt annorlunda jämfört med idag. På Pierre Robert har vi fortsatt många hinder att besegra när det kommer till miljön, men vi jobbar med de varje dag och är stolta över förändringarna vi har genomfört så långt.

I vår miljöpolicy är det viktigt för oss att vi arbetar både holistiskt och steg-för-steg. Det kan verka som en motsägelse, men vi tycker att det både är möjligt och viktigt att ha en översikt samtidigt som vi prioriterar fokusområden, säsong för säsong, år för år. Miljömässiga överväganden integreras i vår innovationsprocess,  när det gäller allt från  val av textilfibrer, färgningsmetoder och förpackningar - till transportalternativ och återvinningsalternativ när plagget är färdiganvänt.

Fokusområden

Som ett minimumkrav måste alla våra leverantörer uppnå nationella standarder och lagar som värnar miljön, däribland avfallshantering, kemikaliehantering, vattenförbrukning och utsläpp. Ett ökande antal av producenterna är miljöcertifierade enligt ISO 14001, och har avancerade anläggningar och system för att hålla vatten- och energiförbrukning på minimum. Förutom att möta myndigheternas krav är detta också ekonomiskt lönsamt för fabriken och en win-win situation för producent och samhället. Alla leverantörer måste också uppfylla kraven i våra föreskrifter om kemikalier.

Som del av vår steg-för-steg process fokuserar vi nu på mer miljövänliga textilfibrer. I våra ullkollektioner har vi ersatt viskos med Tencel, vilket är ett material tillverkat från cellulosa från FSC-certifierat skogsbruk.Tencel är en av de mest miljövänliga fibrerna på marknaden idag och har många liknande egenskaper som ull. Tencel passar väldigt bra till merinoullblandningar. 

I vår barnkollektion har vi jobbat med Svanen för att certifiera både produktionsprocesserna och kläderna. Svanenmärket är en av de mest berömda certifieringarna, och vi är stolta över att kunna leva upp till dessa stränga krav.

I våra bomullskollektioner har vi gått över till GOTS-certifierad ekologisk bomull på våra boxers och high-waist trosor till dam, och alla bomullsunderkläder till barn. GOTS är en internationellt erkänd standard för ekologiska textilier och kräver att hela 72% av produkten är tillverkad av ekologiska fibrer. Andelen ekologisk bomull i Piere Roberts bomullsunderkläder ligger på 92%. GOTS skiljer sig också från andra miljömärkningar genom att den ställer miljökrav genom hela produktionskedjan, tillsammans med sociala krav som säkrar trygga och ordnade arbetsförhållanden hos våra leverantörer.

Nu när vi påbörjat resan med mer hållbara textilfibrer vill vi fortsätta att jobba målinriktat med detta, samtidigt som vi sätter fokus på cirkulär ekonomi och bättre lösningar för återvinning och återanvändning av textil. Gamla ensamma strumpor, förbrukade trosor och trasiga strumpbyxor hamnar ofta i det vanliga hushållsavfallet. All textil ska dock återvinnas och återanvändas, inte kastas i de vanliga soporna. Lägg det i en egen påse, märk påsen med "textilavfall" och lämna in det i närmaste container för textilåtervinning eller hos butiker som tar emot textilåtervinning. Bättre för miljön - bättre för alla. 

 

Mer Stories
Pierre Robert Group CSR Report 2018

Hållbarhetsrapport

Vi menar att kläder kan produceras på ett etiskt försvarbart sätt och vi jobbar hårt för att bli mer hållbara, hela tiden. Även om vi har en lång väg att gå, så är vi stolta över det vi hittills har uppnått. Vår CSR-rapport beskriver det vi har genomfört så långt, och redogör för våra ambitioner för framtiden.
Läs mer
Välj barnkläder i ull - bra material närmast kroppen, bra för miljön och plånboken!

Välj barnkläder i ull - bra material närmast kroppen, bra för miljön och plånboken!

Det finns ett mirakelfiber som ingen vetenskapsman har klarat att efterlikna syntetiskt helt och hållet. De unika egenskaperna med ull gör det varmt, hållbart och kan till och med hjälpa att förbättra symtomen för atopiskt eksem!
Läs mer
10 sätt att återanvända gamla strumpbyxor

10 sätt att återanvända gamla strumpbyxor

Släng inte dina trasiga strumpbyxor! Det finns massor av sätt se de kan återanvändas på. Och när de inte kan återanvändas, så kan de alltid återvinnas.
Läs mer