Kapsel

Så får du en mer hållbar garderob

Vi lägger stort fokus på kvalitet och funktion, så att du ska kunna använda dina Pierre Robert-plagg ofta, och igen och igen. Vi fokuserar också på plagg som kan användas till olika outfits, och till olika tillfällen - och på det sättet reducera antal plagg du har behov för i din garderob. Med en stilren basgarderob bestående av kläder i bra material som t.ex. ull är det lätt att variera dina outfits från dag till dag och säsong till säsong. Du kan också göra klädanvändningen mer hållbar genom att tvätta på rätt sätt och genom att vara noggrann med återbruk och återvinning av plagget när du inte längre vill ha det kvar. Så gör du för att få mest hållbar användning av ditt Pierre Robert-plagg.

Köpa och använda kläder - på ett mer hållbart sätt

 • Värdesätt kvalitet. Det kanske kostar mer där och då, men du kommer kunna använda ett plagg som har bra kvalitet, i bra material längre. Ett knep är att tänka i termer av PPA (pris-per-användning); kommer du använda plagget ofta, och kommer det hålla en längre tid än något annat, så blir det ju billigare i det långa loppet. 

 • Köp bara kläder som du verkligen älskar och behöver. Innan du impulsshoppar, tänk om! Kommer du verkligen använda plagget, hur ofta och till vad? Passar det till något du redan har i garderoben och tror du att du kommer använda det under en längre period? 

 • Undvik att köpa kläder som inte passar till något du redan har, eller som bara funkar till en sak. Istället, satsa på en allsidig garderob som kan kombineras på många olika sätt, med plagg som både kan kläs upp och kläs ner beroende på tillfälle. En stilren basgarderob bestående av kläder i kvalitetsmaterial som t.ex. ull, bomull och silke är enkelt att sätta igop på olika sätt, så att du kan reducera antalet plagg du behöver i din garderob. 

 • Älskar du mode och trender? Mode går i cykler, och det som är trendigt nu har varit trendigt förut. Varför köpa en kopia när du kan få originalet? Shoppa begagnat! Innan du köper något nytt, se om du kan hitta ett motsvarande plagg i vintage- eller second-handbutiker. 

 • Förbered dig väl inför REA-perioden, så att du undvikier impulsköp. Här går vi många i fällan. Gå igenom det du redan har i garderoben, skänk bort eller se till att lämna plaggen du inte använder till återvinning. Gör en lista på kläder du behöver innan du drar iväg på en shoppingrunda under REAn.

Tvätt och vård av kläderna

 • Se till att fylla upp maskinen ordentligt. Att tvätta en halvfull maskin är INTE hållbart.  
 • Tvätta på lägre temperatur. med dagens tvättmedel behöver du inte tvätta allt på 60 grader. Det mesta blir rent på 30 och 40 grader. Allt behöver heller inte ha förtvätt, genom att förbehandla fläckar sparar du både vatten och energi. 
 • Använd miljömärkta tvättmedel, var noggrann med dosering och undvik överdriven användning av sköljmedel. 
 • Ta bort fläcken där den sitter först, utan att tvätta hela plagget. Fettfläckar kan tas bort med särskilda fläckborttagningsmedel, låt det verka i 10 minuter och skölj sedan i kranvatten. Håll fläcken rätt intill strålen, med insidan mot munnstycket. Låt vattnet rinna med kraftigt tryck på fläcken. 
 • Undvik onödig användning av torktumlare. Att lufttorka sparar både på dina kläder och på miljön. Det är också mycket billigare! 
 • Ska du köpa ny tvättmaskin eller torktumlare? Kolla upp energimärkningen på maskinerna, och välj helst en maskin med energiklass A. 
 • Ull behöver inte tvättas lika ofta som kläder som är gjorda av andra material. Ull är naturligt självrengörande och har bakteriehämmande egenskaper som förhindrar att dålig lukt uppstår - och kan därför luftas istället för att tvättas i många lägen. Genom att använda en t-shirt eller långärmade tröjor i ull under andra plagg, till exempel under en skjorta, så kan du spara på ytterligare tvätt, eftersom skjortan kommer hålla sig ren längre. 
 • Att tvätta för ofta är bland de mest energikrävande leden i ett klädesplaggs livslängd, och du sparar mycket energi på att använda kläder mer än en gång innan nästa tvätt. Medan underkläder och strumpor (med undantag för ullstrumpor) bör tvättas efter en dags användning, finns det många andra plagg som kan användas flera gånger innan du tvättar dem igen. 

Inga strumpor i soporna!

 • Kläder och textil ska aldrig kastas i hushållsavfallet. 
 • Hela plagg och textilier ska levereras för återanvändning hos t.ex. Myrorna. 
 • Ensamma strumpor, söndriga strumpbyxor, gamla underkläder och andra gamla textilier som är sönder och inte kan återvinnas, ska läggas i en separat påse, märkt med "textilavfall" och levereras till närmsta återvinningscentral / container / butik för textilier. 
Mer Stories
Bygg en kapselgarderob i fem steg

Bygg en kapselgarderob i fem steg

Så bygger du en kapselgarderob - oavsett vilken stil du har!
Läs mer
Live in Loungewear

Live in Loungewear

Want to spend you days in comfort, worry about more important things than your outfit - but still look good?
Läs mer