Share this
A sustainable wardrobe

Så får du en mer hållbar garderob

Vi lägger stort fokus på kvalitet och funktion, så att du ska kunna använda dina Pierre Robert-plagg ofta, och igen och igen. Vi fokuserar också på plagg som kan användas till olika outfits, och till olika tillfällen - och på det sättet reducera antal plagg du har behov för i din garderob. med en stilren basgarderob med kläder i bra material som t.ex. ulll är det lätt att variera dina outfits med små justeringar från dag till dag och säsong till säsong- Du kan också göra klädanvändningen mer hållbar genom att tvätta på rätt sätt och genom att vara noggrann med återbruk och återvinning av plagget när du inte längre vill ha det kvar. Så gör du för att få mest hållbar användning av ditt Pierre Robert-plagg.

Köpa och använda kläder

 • Värdesätt kvalitet. Det kostar kanske mer där och då, men du kommer kunna använda ett plagg med bra kvalitet längre, och du kommer använda det så att KPA (kostnad-per-användning) blir billigare i det långa loppet. 

 • Köp bara kläder som du verkligen älskar och behöver. Innan du impulshandlar, tänk om! Kommer du verkligen använda plagget, hur och till vad? Passar det till något du redan har i garderoben och tror du att du kommer använda det under en längre period? 

 • Undvik att köpa kläder som inte passar till något du redan har, eller som bara funkar till en sak. Istället, satsa på en allsidig garderob som kan kombineras på många olika sätt, och som kan både kläs upp och kläs ner beroende på tillställning. En stilren basgarderob ui kvalitetsmaterial som t.ex. ull är enkelt att sätta igop på olika sätt, så att du kan reducera antalet plagg du behöver i din garderob. 

 • Älskar du mode och trender? Mode går ofta ur och in i tiden, och det som är trendigt nu har varit trendigt förut. Varför köpa en kopia när du kan få originalet? Innan du köper något nytt, undersök om du kan hitta ett använt plagg i vintage- eller second-handbutiker! 

 • Förbered dig väl inför REA-perioden, så att du undvikier impulsköp. Gå igenom det du redan har i garderoben, donera bort eller se till att lämna plaggen du inte använder till återvinning. Gör en lista på kläder du behöver innan du drar iväg på en shoppingrunda under REA:n.

Tvätt och vård av kläderna

 

 • Se till att fylla upp maskinen ordentligt. Att tvätta en halvfull maskin är INTE hållbart. Fyll opp maskinen. 
 • Tvätta på lägre temperatur. med dagens tvättmedel behöver du inte tvätta allt på 60 grader. Det mesta blir rent på 30 och 40 grader. Allt behöver heller inte ha förtvätt, genom att förbehandla fläckar sparar du både vatten och energi. 
 • Använd miljömärkta tvättmedel, var noggrann med dosering och undvik överdriven användning av sköljmedel. 
 • Ta bort fläcken där den sitter först, utan att tvätta hela plagget. Fettfläckar kan minskas i Zalo, låt det verka i 10 minuter och skölj sedan i kranvatten. Håll fläcken rätt intill strålen, med insidan mot munnstycket. Låt vattnet rinna hårt på fläcken. 
 • Undvik onödig användning av torktumlare. Att lufttorka sparar både på dina kläder och på miljön. Det är också mycket billigare! 
 • Ska du köpa ny tvättmaskin eller torktumlare? Kolla upp energimärkningen på maskinerna, och välj helst en maskin med energiklass A. 
 • Ull behöver inte tvättas lika ofta som kläder som är gjorda av andra material. Ull är naturlitg självrensande och har bakteriemämmande egenskaper som förhindrar att lukt framkommer - och kan därför luftas istället för att tvättas i många lägen. Genom att använda t-shirt eller långärmade tröjor i ull under andra plagg, för exempel under en skjorta, så kan du spara ytterligare tvätt eftersom skjortan kommer hålla sig ren längre. 
 • Återkommande tvättar är bland de mest energikrävande leden i livslängden av ett plagg och du sparar mycket energi på att använda kläder mer än en gång innan nästa tvätt. Medan underkläder och strumpor (med undantag för ullstrumpro) alltid bör tvättas efter en dags användning, finns det många andra plagg som kan användas flera gånger innan du tvättar dem igen. 

 

Inga strumpor i soporna!

 • Kläder och textil ska aldrig i hushållsavfallet. 
 • Hela plagg och textilier ska levereras för återanvändning hos t.ex. Myrorna. 
 • Ensamma strumpor, söndriga strumpbyxor, gamla underkläder och andra gamla textilier som är sönder och inte kan återvinnas. Lägg dem i en separat påse, märk påsen med "textilavfall" och leverera det till närmsta återvinningscentral / container / butik för textilier. 
Mer Stories
En hållbar skolstart!

En hållbar skolstart!

Ny ryggsäck, nya skor och nya kläder. Skolstarten verkar innebära en oändlig lista på saker som behöver införskaffas. Med bara några få korrigeringar till dina inköp kan du göra det hela på ett lite mer hållbart sätt.
Läs mer