Inspiration

7 enkla träningstips

Bli vältränad genom microträning och smarta val för vardagsmotion. Så lurar du in träningen i vardagen - med 7 enkla knep!

Ett nytt år för ofta med sig ambitioner om ett nytt hälsosammare liv - hur du äntligen ska komma igång med träningen. Men när det nya året visar sig vara väldigt likt det förra och det känns mer frestande att ligga och slappa på soffan, är det lätt att man glömmer bort sina nyårsambitioner.

Det handlar om att sätta träningsmål och löften som är genomförbara. Enligt de senaste råden från det amerikanska hälsodepartmentets för fysisk aktivitet behöver du nämligen inte lägga om hela ditt liv för att få effekt av motion. En halvtimme träning här och där sänker blodtrycket, motverkar diabetes, minskar ångest och gör att huvudet fungerar bättre. Detta förutsätter inte att du redan är i form, utan man ser även de mätbara effekterna för en otränad person, redan vid första träningstillfället. 

Varje gång du utför en fysisk aktivitet gör du alltså din hälsa en tjänst, även om själva aktiviteten är kortvarig. Så nästa gång du tar trappan istället för hissen, kan du vara stolt över att du har tränat - om än kort, så är just det träningstillfället så viktigt!

1. Träna framför TVn  Här handlar det om att distrahera hjärnan, så att den blir så underhållen att du knappt märker att du tränar samtidigt. Smyg in en yogamatta framför skärmen, och gör diverse olika övningar medan du tittar på ett avsnitt av din favoritserie. Gör valfria rörelser som du får lust till att göra - så länge de håller huvudet och nacken uppe så att du inte missar något väsentligt i serien förstås!

PSST!

Det bästa med att träna hemma i vardagsrummet är att du kan träna i underkläderna! 

2. Mät dina resultat. Att mäta och se resultat på saker gör det mesta roligare, särskilt eftersom du lättare ser din framgång och hur du förbättrar dig successivt. En stegräknare gör det enklare att motivera sig att röra på sig mer. 10 000 steg om dagen kanske blir lättare att uppnå om du bara tar den där extra promenaden, eller omvägen till butiken. 

3. Ta omvägen. Som barn är vi oftast mer benägna att ta omvägar, och gå och röra på oss lite extra, just bara för att det är roligare. När vi blir äldre tenderar vi att alltid försöka hitta den mest effektiva och snabbaste vägen. Återupptäck glädjen i att ta en omväg till eller från jobbet - det mår både din kropp och själ bra av! 

4. Muskelstyrka är det bästa. På samma tema som punkt nummer 3, strunta ibland i de enkla lösningarna. Trappan är bättre än hissen, så välj trappan så ofta som möljligt. När du ska vispa grädden till den nybakade kladdkakan, varför inte göra det med en handvisp istället för en elvisp? Testa vad din kropp kan utföra, våra muskler är fantastiska!

5. Använd vägen till jobbet. Låt den vanliga vägen till och från jobbet bli inspirerande, eller ett träningspass i sig. Om du inte vill vara så hardcore att du springer vägen till jobbet, så kanske du kan cykla? Eller gå av en busshållplatstidigare och gå den sista biten? 

6. Böj på knäna! Knäböj eller squats är en väldigt lättilllgänglig övning som kan göras ofta i vardagen. Du kan t.ex. göra squats när du

  • Borstar tänderna
  • Väntar på bussen
  • Sköljer ur schampoot 
  • Står i kön till kassan (denna kräver att du har lite självförtroende!)

7. Dansa när du städar! Att sköta ett hushåll är redan en fysisk aktivitet i sig, men har stor potential att bli ännu mer. Sätt på din favoritmusik på hög volym och dansa medan du städar, med stora rörelser och djupa knäböj när du behöver nå ytanunder soffan! Det är inte bara bra träning, det är också mycket roligare än vanlig städning! 

Källorr: nrk.noPhysical Activity Guidelines for Americans.

 
Mer Stories