Material

Vad är Tencel®?

Tencel® är en av våra mest miljövänliga textilier. Det kommer direkt från naturen och utvinns av FSC-certifierad* cellulosa från hållbart skogsbruk. Tencel® delar många av ullens positiva egenskaper, och kläder i Tencel® är mjuka, hållbara, behåller sin passform och transporterar bort fukt från huden.

Tencel® är ett registrerat varumärke för lyocell som tillhör textilproducenten Lenzing och ligger mycket högt i rankningen av miljövänliga textilier – i egenskap av både råmaterial och tillverkningsprocess.

 

Varför är Tencel® mer hållbart än andra material?

Tencel® tillverkas av eukalyptusträd. Tillverkningen är FSC-certifierad, vilket garanterar hållbart skogsbruk. Träd som används i tillverkningen ersätts, och råvaruframställningen förbrukar koldioxid samtidigt som den producerar syre. Skogsbruket utövas på mark som inte är lämpad för matjord och utgör därför ingen konflikt vad gäller framställning av livsmedel.

 

Tencel® bearbetas i ett slutet system. Det kräver betydligt färre kemikalier än traditionell viskos och nästan 100 procent av kemikalierna återanvänds. Resterande kemikalier renas. Framställningen av Tencel® kräver också mindre energi än tillverkningen av traditionell rayon/viskos. Framställningen kräver också 10 till 20 gånger mindre vatten jämfört med bomull.

Shop The Look

269,00 SEK 80,70 SEK
70%
Tencel
499,00 SEK 249,50 SEK
50%
Ekologisk bomull
499,00 SEK 249,50 SEK
50%
Ekologisk bomull
499,00 SEK 199,60 SEK
60%
Ekologisk bomull

Vilka egenskaper har Tencel®?

Tencel® är en slitstark och samtidigt mjuk och lätt fiber med hög elasticitet. Den har en slät yta och känns mjukare mot huden än ull, bomull och siden. Plagg som är tillverkade av Tencel® transporterar fukt mycket bra och absorberar 50 procent mer fukt än bomull. De andas också bra, torkar snabbt och blir sällan skrynkliga. På samma sätt som ull är Tencel® naturligt antiseptisk och har upp till 2 000 gånger mindre bakterietillväxt än syntetfibrer.

*Forest Stewardship Council

Källa: Lenzing

 

Mer Stories
Det här är Svanenmärkt ull

Det här är Svanenmärkt ull

Över 90% av våra ullplagg är Svanenmärkt: Nordens officiella och mest kända miljömärke. Det ger en tydlig signal om att plaggen är gjorda under anständiga förhållanden, med hänsyn till människor, djur och miljö.
Läs mer
ull

Vad är ull och merinoull?

Vi älskar ull och särskilt merinoull! Ull är ett av våra finaste naturmaterial med unika egenskaper som gör den unik. Ull är själva råmaterialet, medan ylle är benämningen på tyget. Ylle har ull som definierande beståndsdel men kan också innehålla andra textilfibrer.
Läs mer
Vad är GOTS ekologisk bomull?

Vad är GOTS ekologisk bomull?

Det kryllar av kläder märkt med "ekologisk bomull". Men vad betyder det egentligen? Vad är egentligen skillnaden på ekologisk och konventionell bomull, vad är GOTS – och, vad har det för betydelse?
Läs mer