Din varukorg är tom
Vad är mikroplast?
Mikroplastfibrer är pyttesmå plastartiklar på under 5 millimeter och ner till 1 mikrometer. De hamnar i havet via plastavfall som bryts ner till mindre och mindre bitar, och kommer bland annat från smink och avloppsvatten som rinner ut från avloppsrören hemma.
Varför är mikroplaster farliga?
Mikroplast i havet är ett allt större problem, då det gör skada på organismer och djurriket. De kan hamna i magsäcken på mindre organismer som inte klarar av att bryta ner plasten, och när de mindre djuren i sin tur äts upp av större djur så kan de även hamna i större och större koncentration högre upp i näringskedjan – tills de till slut hamnar på vårt middagsbord. Plast i sig självt kan innehålla kemikalier, men mikroplast kan dessutom dra till sig andra gifter, så att skadeverkningen blir ännu större.
Var kommer mikroplast ifrån?
Till att börja med kan all plast bli mikroplast. Plastavfall hamnar ofta i havet, där de bryts ner i mindre och mindre beståndsdelar och därmed blir till mikroplaster. Mikroplast kan också rinna ut i havet genom våra avloppssystem. Det finns i många kosmetikprodukter, tandkrämer och hudvårdsprodukter – men de kan också komma från kläder.
Varför kommer det mikroplast från kläder?
Syntetiska kläder är tillverkade av plastbaserade fibrer, och när du tvättar dina kläder kan dessa små plastfibrer lossna från plaggen, hamna i avloppet och därefter i havet. Det finns mycket osäkerhet kring hur mycket olika syntetiska material i kläder bidrar till utsläpp av mikroplast i havet. Pierre Robert är därför med i ett forskningsprojekt som undersöker uppkomsten och konsekvenserna av mikroplast från tvätt av kläder. Flera tester visar bland annat att det är troligt att syntetiska kläder med lösare vävt tyg och sömnad (t.ex. fleece) avger mer mikroplast än plagg med tätare vävt tyg, och att kläder släpper som mest mikroplast vid första tvätten, och sedan mindre och mindre.
Vad kan jag göra för att minska utsläppet av mikroplast vid tvätt?
Till att börja med så uppmanar vi till att använda kläder tillverkade av naturmaterial så som ull, bomull, lin eller Tencel. Det är däremot så att syntetiska material har tekniska egenskaper som gör de särskilt lämpliga i t.ex. träningskläder, och det har visat sig vara svårt att hitta ersättande naturmaterial för som lever upp till dessa egenskaper. Det finns däremot tvättpåsar som samlar upp mikrofiber, och du kan också minska utsläppet genom sättet du tvättar på. Så tvättar du kläder för att undvika utsläpp av mikroplast.