Miljömärkningar

Det här är Svanenmärkt ull

Över 90% av våra ullplagg är Svanenmärkt: Nordens officiella och mest kända miljömärke. Det ger en tydlig signal om att plaggen är gjorda under anständiga förhållanden, med hänsyn till människor, djur och miljö.

Vad är Svanenmärkt?

Svanenmärkt ull är bättre för miljön, säkrar trygga arbetsplatser i produktionen, god djurhållning och att produkterna håller hög kvalitet. Märkningen ställer stränga krav på alla led i hela produktionsprocessen - från odlingen av naturmaterial till hållbart emballage, och att plaggen ska hålla länge och är säkra att bära närmast kroppen.

 

Hälsa och miljö

Svanenmärkt medför sträng kontroll när det gäller de kemikalier som kan användas i fiberproduktion, färgning, tvättning och efterbehandling av kläder. Därför innehåller inte Svanenmärkta kläder antibakteriella material eller andra kemikalier som är på EUs (Reach) lista över särskilt skadliga ämnen. Dessa regler är både bra för naturen och närmiljön runt fabriken som tillverkar kläderna, för de som tillverkar dem - och inte minst för de som ska bära kläderna  tätt inpå kroppen. 

 

Arbetsförhållanden

Svanenmärkt kräver att fabriken som tillverkar kläderna har ett internt kvalitetssystem, och att de ska följa den internationella arbetsorganisationen ILOs riktlinjer. Det betyder bland annat organisationsfrihet, och självklart förbud mot barnarbete, diskriminering och tvångsarbete. Oavsett var i världen produktionen sker så har Svanenmärket kontrollerat att fabriken uppnår alla krav när det gäller både miljö och arbetsmiljö. 

 

Djurhållning

Svanenmärket förbjuder användning av mulesing på gårdarna som levererar ullen.  

Shop The Look

 

Hud och trygghet

Vår hud är ju som bekant inte helt tät. Kemikalier i våra kläder kommer tätt inpå huden och kan tränga igenom den. Detta är särskilt viktigt att tänka på när det gäller barn. Det är en lång väg från råvara till färdiga ullkläder, och många producenter använder en rad kemikalier till tvättning, spinning och färgningsprocessen i produktionen. Svanenmärket har stränga krav på vilka kemikalier som är tillåtna under hela produktionsprocessen, och garanterar att ullkläderna inte innehåller ämnen vi bör undvika - samt att produktionsprocessen ska belasta naturmiljön så lite som möjligt. 

 

Visste du?

Svanenmärkningen av Pierre Roberts ullkläder till barn är en förbättring som märks! Pierre Roberts ullkläder till barn är det som norska konsumenter främst föredrar på marknaden*, och under 2016 sålde Pierre Robert över 211 000 ulltröjor  och ulltights till barn. Pierre Robert är den första producenten med svanenmärkt ull i dagligvaruhandeln. Miljömärkt ull blir därmed tillgänglig för fler, och är ett led i att låta oss uppnå att bli en del av barnens vardagsgarderob i Sverige!

 

*OMD, Brand Survey 2016

Mer Stories
Vad är GOTS ekologisk bomull?

Vad är GOTS ekologisk bomull?

Det kryllar av kläder märkt med "ekologisk bomull". Men vad betyder det egentligen? Vad är egentligen skillnaden på ekologisk och konventionell bomull, vad är GOTS – och, vad har det för betydelse?
Läs mer