Wash and Care

Tvätt & Skötsel

Olika material ska skötas på olika sätt. Korrekt tvätt och skötsel förlänger livslängden på dina Pierre Robert-plagg.

Save your clothes! Med de här tvättråden tar du lättare till vara på dina kläder och använda dem längre. 

 

SORTERA, SORTERA, SORTERA

Sortering är A och O när du tvättar kläder. Ja, det är frestande att kasta alla kläder in i tvättmaskinen på samma gång, men det rekommenderar vi att du inte gör. Läs tvättråden och följ rekommendationerna för varje enskilt plagg. Det finns en anledning till att vissa plagg märks med 40 grade och inte 60 grader. I tvättråden anges den tuffaste behandling och då temperatur som plagget tål. Rekommendationerna utgår från materialets egenskaper och behandling vid tillverkningen. Med andra ord: du kan gärna tvätta ett plaggg på kallare temperaturer än det som anges (och det är också bra ur miljösiynpunkt), men tvättar du på varmare grader kan kläderna bli förstörda. 

Sortera efter färg, tvättemperatur och rekommenderat program, som t.ex. ull- eller handtvättsprogram. Ljusa och mörka färger ska tvättas separat, och s upp för röda extrapassagerare! En endas röd strumpa i en ljus tvätt kan vara katastrof. På tvättlappen finns information om plaggets tillverkningsmaterial så att du lättare kan sortera på rätt sätt.

 

SYNTET

Nylon, eller polyamid, är tåligare än andra material i fråga om riv- och slitstyrka. Men det betyder inte att du ska slänga tunna, fina nylonstrumpbyxor in på 60 grader. Strumpbyxor bör alltid tvättas på max 40 grader i tvättpåse. Vi rekommenderar att de torkas hängande eller plantorkas. 

Träningskläder i polymaid eller polyester bör tvättas på rekommenderad temperatur (oftast 40 grader), och utan sköljmedel. Sköljmedel eller mjukgörare kan påverka de tekniska egenskaperna som träningskläder har.

ULL OCH SILKE

Ull kan ludda och krympa om den utsätts för alltför hård behandling. För att ullplagg ska hålla så länge som möjligt ska de tvättas med maskinens ullprogram, gärna med låg eller ingen centrifugering. Välj ett tvättmedel utan enzymer och blekmedel.

Ull ska inte torktumlas. Låt plaggen lufttorka. Ullplagg töjer sig lätt när de är våta. Därför bör tyngre plagg inte hängas upp, utan plantorkas. Om ullplagget har krympt kan du försöka sträcka det när plagget är vått.

Ull behöver inte tvättas lika ofta som andra material. Ull har antibakteriella egenskaper som förhindrar lukt och med fördel kan du bara hänga plagget på vädring efter användning.

Silke har tunna fibrer och vi rekommenderar handtvätt eller ett specialprogram i tvättmaskinen. Använd La Motes tvättpåse när du tvättar silkesplagg i maskin och var noga med att använda ett skonsamt tvättmedel. Silke får inte torktumlas. Våra ullplagg med en blandning av ull och silke kan med fördel tvättas som ull, på ullprogrammet.

 

BOMULL, MIKROFIBER OCH MODALFIBER

Bomullskläder är bekväma, slitstarka och enkla att tvätta.

Det är tygets infärgning som avgör tvättemperaturen. Vit bomull går utmärkt att tvätta i 60 grader, men med dagens maskiner och tvättmedel blir underkläder rena redan vid 40 grader. Pierre Roberts underkläder med mönster och färger bör tvättas på 40 grader för att bevara färgerna.

Pierre Robert underwear with patterns or colours should be washed at 40C to prevent fading.

Mikrofiber är ett tunt konstmaterial som är kompakt men samtidigt luftigt och behagligt. Pierre Robert använder mikrofiber både i sportkläder och i en del underkläder. Mikrofiber bör tvättas på 40 grader och utan sköljmedel som kan försämra tygets elasticitet.

Modalfiber tillverkas av cellulosafiber som ger god slitstyrka, mjukhet och glans. Vi rekommenderar maskintvätt i 40 grader.

Mer Stories
Så här använder du en ullkam

Så här använder du en ullkam

Släng inte noppiga kläder! Noppar och ludd är frustrerande, men med en ullkam kan du enkelt ta bort nopparna och njuta av dina kläder längre.
Läs mer
Tvättråd och fläckborttagning på ull

Tvättråd och fläckborttagning på ull

Alla ullplagg från Pierre Robert kan tvättas i maskin, men för att maximera plaggens livslängd är det viktigt att tvätta ull på rätt sätt.
Läs mer
Tvätta ordentligt och var både hållbar och ren!

Så tvättar du hållbart

Tvätta ordentligt och var både hållbar och ren.
Läs mer