Material

Vad är ull och merinoull?

Vi älskar ull och särskilt merinoull! Ull är ett av våra finaste naturmaterial med unika egenskaper som gör den unik. Ull är själva råmaterialet, medan ylle är benämningen på tyget. Ylle har ull som definierande beståndsdel men kan också innehålla andra textilfibrer.
  • Ull är temperaturreglerande. När det är kallt blir ullen värmeisolerande och håller dig varm. I varma temperaturer har tunn ull i stället en svalkande effekt.
  • Ull absorberar fukt och kan ha upp till 30 procent av den egna vikten i vätska. När det är kallt ute ska man alltid ha ull närmast kroppen eftersom ull transporterar svett och fukt från huden till plaggets yttersta skikt. Det gör att du inte blir blöt och börjar frysa.
  • Ull värmer även då den är våt. Den kan faktiskt värma mer när den är våt än när den är torr. När fukten absorberas skapas en reaktion i ullen som frigör värme. Om du sätter en termometer i våt ull stiger temperaturen med flera grader. Förr i tiden doppade norska fiskare sina vantar i saltvatten för att vantarna skulle ge extra värme.
  • Ull är självrengörande och har antiseptiska egenskaper. Ullplagg kan (och ska!) vädras mellan användningarna och behöver inte tvättas lika ofta. Ull motverkar också dålig lukt och passar mycket bra i underkläder och strumpor. De antiseptiska egenskaperna är en av anledningarna till att nyblivna mammor i Norge rekommenderas att använda amningsinlägg i ull.
  • Ull blir inte skrynkligt och behöver sällan strykas.
  • Ull är flamsäkert. Till skillnad från syntetiska material som är mycket brandfarliga och smälter lätt är ullen flamsäker. Ullunderkläder används därför ofta tillsammans med skyddskläder. Barn ska därför inte ha på sig syntetiska material, som fleece, i närheten av öppen eld.

Så, vad är egentligen ull?

Ull är animaliskt naturfiber som består av päls från djur, såsom får, getter, lamadjur, alpackor, kameler och kaniner. Ullfiber har fjäll precis som människohår och kan därför binda både luft och vatten. Det är en av förklaringarna till att ull är både värmeisolerande och fukttransporterande. Ullfiber är också vågigt i strukturen, vilket ger en naturlig elasticitet. Hur mjuka olika ullfibrer är beror bland annat på fibrernas tjocklek och hur krusiga de är.

 

Vad är skillnaden på ull och merinoull?

Pierre Robert använder nästan uteslutande merinoull. Merinoull har tunnare och slätare fibrer än till exempel vanlig, tjockare ull. Merinoullen kliar inte och känns skön och mjuk mot huden. Merinoullfiber har en vågig struktur som gör den mer stretchig så att plaggen behåller sin ursrpungliga passform längre.

 

Varför kliar ull?

Det är tjockleken på ullfibern som avgör om den kliar eller inte. Tjockleken mäts i mikron, och ”kligränsen” för ull är 27 mikron.

Norsk standardull har en tjocklek på ca 28 mikron och uppåt. Det gör den norska ullen mycket slitstark och populär som möbelklädsel och i mattor. Eftersom den ligger över kligränsen kan den klia om den används direkt mot huden. Många använder därför lusekoftor och stickade tröjor som ett andra lager.

Alla ullunderkläder från Pierre Robert är tillverkade i fin merinoull på 19,5 mikron. Det är långt under kligränsen på 27 mikron, vilket gör att den känns mjuk och skön mot huden. Så kallad ultrafin merinoull har en tjocklek på 14,5 mikron eller mindre. För att en sådan ullkvalitet ska uppnås måste fåren ha täcken på sig och stå i bås utan tillgång till att röra sig fritt utomhus. Sådana förhållanden är inget som stämmer överens med Pierre Roberts normer för djurvälfärd.

Alla ullunderkläder från Pierre Robert är tillverkade i fin merinoull på 19,5 mikron. Det är långt under kligränsen och gör att plaggen känns mjuka och sköna mot huden.

Hur mycket ullen kliar beror också på var på kroppen som ullplagget används. De flesta av oss är inte lika känsliga på fötterna. Många av våra strumpor är därför tillverkade av en ullblandning med en merinoulltjocklek på mer än 19,5 mikron.

 

Var kommer Pierre Roberts ull från?

Merinoullen kommer främst från varmare klimat. Merinofår kan leva i Norge men producerar i så fall en annan ullkvalitet med tjockare fibrer än de merinofår som lever i varma länder. Pierre Roberts ull kommer främst från Sydafrika men ibland köper vi mulesingfri ull från Australien.

 

Hur ställer sig Pierre Robert till djurvälfärd?

På Pierre Robert vill vi att alla som är inblandade i tillverkningen av våra produkter, både människor och djur, ska ha det bra. Alla våra leverantörer måste följa vår uppförandekod som innehåller ett särskilt kapitel med höga krav på djurvälfärd. Vi accepterar inte djurplågeri och köper till exempel endast certifierad mulesingfri ull. Läs mer om Pierre Roberts syn på djurvälfärd

   

Varför är ull ett hållbart material?

 

Ett plaggs livscykel består av flera stadier som alla kan påverka miljön, däribland framställning av råmaterial, textilproduktion med tillhörande kemikalieanvändning, slutkonsumentens tvättning av plagget, hur många gånger plagget används, plaggets livslängd och hur man till slut gör sig av med plagget. Här beskriver vi ull från ett hållbarhetsperspektiv genom ett plaggs hela livscykel.

Råmaterial

Ull kommer från en förnybar källa och kräver mindre vatten än till exempel bomullframställning.

 

Tillverkning

Pierre Roberts kemikalieförordning gäller tillverkningen av alla våra plagg, oavsett material, och uppfyller som lägst EU:s Reach-förordning. Farliga och miljöskadliga kemikalier får inte användas, och kemikalier får inte heller släppas ut i sjöar och vattendrag. Kemikalier som används i tillverkningen av våra ullplagg är reducerade till ett minimum och är relaterad till tvättning, färgning och efterbehandling av ullen som förhindrar att plagget krymper.  

 

Användning

Eftersom ull är naturligt självrengörande och antiseptisk behöver ullplagg inte tvättas lika ofta som andra kläder. Ull kan ofta vädras i stället för att tvättas. Maskintvätt är ett av de stadier som förbrukar mest energi. Ullplagg kräver därför mycket mindre energi under användningsfasen än kläder av andra material. Ull håller också länge, är lätt att laga och går gärna i arv.

 

Avfallshantering

Ull är naturfiber och biologiskt nedbrytbart. Det går också att återvinna ull, men det finns också många organiserade klädinsamlingar. Hela plagg som andra kan ha nytta av ska lämnas in hos till exempel Emmaus och Myrorna eller på en återvinningsstation nära dig.

 

Upptäck våra ullunderställ till hela familjen

Här hittar du fler plagg i ull för hela familjen
Ullkläder till barn | Ullkläder till dam | Ullkläder till herr | Ull till baby

Mer Stories
Det här är Svanenmärkt ull

Det här är Svanenmärkt ull

Över 90% av våra ullplagg är Svanenmärkt: Nordens officiella och mest kända miljömärke. Det ger en tydlig signal om att plaggen är gjorda under anständiga förhållanden, med hänsyn till människor, djur och miljö.
Läs mer
Vad är Tencel®?

Vad är Tencel®?

Tencel® är en av våra mest miljövänliga textilier. Det kommer direkt från naturen och utvinns av FSC-certifierad* cellulosa från hållbart skogsbruk. Tencel® delar många av ullens positiva egenskaper, och kläder i Tencel® är mjuka, hållbara, behåller sin passform och transporterar bort fukt från huden.
Läs mer
Vad är GOTS ekologisk bomull?

Vad är GOTS ekologisk bomull?

Det kryllar av kläder märkt med "ekologisk bomull". Men vad betyder det egentligen? Vad är egentligen skillnaden på ekologisk och konventionell bomull, vad är GOTS – och, vad har det för betydelse?
Läs mer